Agrometeorološka prognoza
za period: 26.07.2021 – 01.08.2021. godine

  Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće stabilne vremenske prilike, uz duže sunčane intervale i malu vjerovatnoću za padavine, lokalnog karaktera. Temperature zraka će konstantno biti visoke i dostizati vrijednosti u okviru uobičajenih ili natprosječnih za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje kretaće se od 16 do 20 u Bosni, u Hercegovini do 24 °C, maksimalne dnevne u unutrašnjosti između 28 i 33, u Hercegovini i Posavini do 36 °C, mjestimično i koji stepen iznad.
  Početkom narednog vikenda postoji vjerovatnoća za kratkotrajno prolazno pogoršanje, lokalno praćeno kišom i grmljavinskim nevremenom, pretežno u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.
  Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, može se očekivati nastavak i privođenje kraju žetve ozimina u Posavini, dok je u zapadnoj Bosni, na većim nadmorskim visinama, pšenica u fazi voštane zriobe, pa se žetva može očekivati za 15-ak dana. Aktuelne i prognozirane vremenske prilike, nakon dužeg sušnog perioda, također pogoduju kukuruzu koji prolazi faze metličenja i svilanja, odnosno oplodnje klipa. Padavine registrovane u proteklom periodu olakšaće i zaoravanje strništa.

Fotografija:
- GMS Mostar, lubenica, plod, Viktor Mihić

Kontakt osoba: Nedžad Voljevica
tel: +387 33 276 705, e-mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba