Agrometeorološka prognoza
period: 03.05.2021. – 09.05.2021. godine

  Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće stabilnije vremenske prilike, u skladu sa kalendarom. Uz temperature uobičajene ili iznad prosjeka za ovaj dio godine, mala je vjerovatnoća za povremene lokalne pljuskove.
  U četvrtak 06.05. izgledno je kratkotrajno, prolazno pogoršanje, praćeno kišom i osvježenjem, uz blagi pad temperatura. Pri tome se nešto veće količine padavina očekuju u Krajini i Posavini.
  Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se između 6 i 10 °C u Bosni, u Hercegovini do 14 °C. Maksimalne dnevne dostizaće u unutrašnjosti zemlje do 20, na sjeveru i jugu do 25 °C, a sredinom sedmice, kada će biti i najtoplije, u Posavini i dolini Neretve moguće je i par stepeni iznad ove vrijednosti.
 Lokalni pljuskovi će povremeno ometati i kratkotrajno prekidati provođenje radova na otvorenom. Toplije vrijeme uz mjestimične padavine, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je poželjno pratiti izvještaje prognostičkih službi, te reagovati u slučaju potrebe zaštite kultura.

04/05/2021

Fotografije:
GMS Sarajevo-Bjelave, Bakir Krajinović
Sarajevo. opšte cvjetanje jabuke, Sabina Hodžić

Kontakt osoba: Nedžad Voljevica,
tel: +387 33 276 705, e-mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba