Agrometeorološka prognoza
Agrometeorološka prognoza

za period: 22.05.2023. – 28.05.2023. godine

  Narednih sedam dana u Bosni i Hercegovini će preovladavati promjenljive vremenske prilike, sa svakodnevnim izgledima za padavine. Nakon stabilnijeg vikenda, od ponedjeljka 22. maja, sa poslijepodnevnim satima izgledno je postepeno pogoršanje praćeno pljuskovima, koje će se zadržati i narednih dana, najjačeg intenziteta u srijedu 24. i petak 26. maja, pri tome sa većim količinama padavina u dijelu centralne Bosne i na sjeveru Hercegovine. Nakon toga, za vikend, još uvijek djelimično nestabilno, ali i sa manjom vjerovatnoćom za kišu, koja neće biti obilna.
  Temperaturni režim neće se osjetnije mijenjati. Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 8 do 12 u unutrašnjosti, u Posavini i na jugu Hercegovine od 11 do 14 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka, u prvom dijelu sedmice većinom od 17 do 19 u centralnim dijelovima, na sjeveru i jugu od 20 do 24 °C. Sredinom sedmice, danju malo svježije, uz blagi pad temperatura. Za naredni vikend toplije, sa maksimalnim vrijednostima između 17 i 21 u unutrašnjosti. Na sjeverozapadu, u dijelu Posavine, Semberiji i dolini Neretve do 25 °C.
  Nestabilno vrijeme konstantno će ometati provođenje planiranih radova na otvorenom i uslovljavati intenzivniji razvoj biljnih bolesti i štetočina.

Fotografija:
GMS Livno, glog, početak cvjetanja, Dinko Mihaljević
GMS Sarajevo, listanje lipe, Nedžad Voljevica

22/05/2023

Kontakt osoba: Nedžad Voljevica
Tel: + 387 33 276 714
e-mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba