Agrometeorološka prognoza
period: 17.01.2022. – 23.01.2022. godine

  Prema aktuelnim prognostičkim kartama, do sredine naredne sedmice preovladavaće stabilno vrijeme, uz temperature zraka uobičajene za ovaj dio godine i malu vjerovatnoću za slabije padavine. Pogoršanje praćeno snijegom, koje je izgledno od četvrtka 20.01., postepeno će se sa sjeverozapada zemlje, proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu, te se uz povremene prekide zadržati u dane vikenda. Sniježni pokrivač dodatno će porasti, izraženije na planinama.
  Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra i noći će biti hladni, u Bosni mjestimično uz dugotrajnu maglu. Danju sa blagim porastom temperatura u unutrašnjosti, na jugu uz više sunca i toplije.
  Najniža jutarnja temperatura zraka kretaće se između -6 i -1 °C u unutrašnjosti, na jugu do 4 °C. Najviša dnevna, uglavnom između 0 i 5 °C u Bosni, u Hercegovini, maksimalne vrijednosti kretaće se od 6 do 11 °C. U cijeloj zemlji postepeno i pomalo hladnije prema kraju sedmice, u dane narednog vikenda izgledan je osjetniji pad temperatura i pojava jačih jutarnjih mrazeva.
  Uz prognozirane vremenske prilike i sniježni pokrivač koji će se u ovakvim okolnostima formirati i zadržati na tlu, poljoprivredne kulture će nastaviti prezimljavanje u povoljnim uslovima.

17/01/2022

kontakt osoba: Nedžad Voljevica
telefon: 033 276 705
mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba