Agrometeorološka prognoza
period: 12.04.2021. – 18.04.2021. godine

  Početkom naredne sedmice još uvijek će se zadržati stabilnije vrijeme, uz temperature koje će, usljed južnog strujanja, mjestimično biti iznad uobičajenih za ovaj dio godine. Od utorka 13.04. izgledno je kratkotrajno pogoršanje sa sjeverozapada, praćeno padavinama i zahlađenjem. U Krajini, centralnoj i sjevernoj Bosni moguća je susnježica i snijeg, u Hercegovini će preovladavati kiša.
  Sredinom sedmice očekuje se i pojava jutarnjih mrazeva, slabijeg do umjerenog intenziteta. Minimalne jutarnje temperature u Bosni će se kretati od -4 do 0, u Hercegovini od 2 do 6 °C. Sa približavanjem vikenda postepeno će biti toplije, pri tome ne potpuno stabilno, uz povećanu naoblaku i manju vjerovatnoću za padavine. Maksimalne temperature u Bosni će biti iznad 10, u Hercegovini iznad 15 °C.
  Početkom sedmice preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom, pripremu zemljišta i nastavak proljetne sjetve. Potom bi, zbog mogućeg mraza u Bosni, voćari trebali pratiti aktuelne prognoze i u slučaju potrebe, provoditi mjere zaštite.

Fotografije:
Tuzla, maslačak, pojava cvjetova
Zenica, maslačak, pojava cvjetova

12/04/2021

Kontakt osoba: Nedžad Voljevica
tel: +387 33 276 705
e-mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba