Agrometeorološka prognoza
period: 27.06.2022. – 03.07.2022. godine

Krajem ovog i početkom narednog mjeseca, u Bosni i Hercegovini je izgledno sunčano i stabilno vrijeme, uz svakodnevni dodatni porast temperatura zraka. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 18 do 23, a maksimalne dnevne od 32 do 37 °C, u dijelu Posavine i Semberije moguće je i par stepeni toplije.

U srijedu i četvrtak, 29. i 30.06., na sjeveru Hercegovine, dijelu centralne i zapadne Bosne, veća je vjerovatnoća za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Pri tome se temperaturni režim neće značajnije promijeniti, do kraja sedmice biće i dalje vruće, sa natprosječnim dnevnim temperaturama.

Uz prognozirane vremenske prilike, preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom, pri čemu treba biti oprezniji i ukoliko je moguće, reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Na sjeveru zemlje u toku je žetva ječma, pšenica je u fazi pune zriobe. Obzirom da se ne očekuju intenzivnije padavine, zalihe vlage u zemljištu dodatno će se umanjiti, što bi moglo predstavljati problem za proljetne kulture, ponajviše kukuruz, koji je u fazi intenzivnog porasta.

Fotografije:
Livno, košenje livada, Dinko Mihaljević
Zenica, berba višnje, Birnas Šabić

24/06/2022

Kontakt osoba: Nedžad Voljevica
Tel: + 387 33 276 714
e-mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba