Agrometeorološka prognoza
Agrometeorološka prognoza

period: 28.11.2022. – 04.12.2022. godine

  Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u narednoj sedmici je, pod uticajem anticiklone, u Bosni i Hercegovini izgledno stabilno i suho vrijeme, uz malu vjerovatnoću za padavine, sa hladnim, mjestimično maglovitim jutrima i uz blagi porast temperatura danju.
  Svakodnevno je moguća je pojava umjerenog mraza. Minimalne jutarnje temperature kretaće se od -4 do 0 °C u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, na sjeveru i jugu do 3 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti u unutrašnjosti dostizaće do 5, u Posavini i na krajnjem jugu od 6 do 9 °C. Sredinom sedmice najhladnije, sa mogućim jutarnjim negativnim temperaturama zraka u gotovo cijeloj zemlji, osim na jugu. Usljed dugotrajne magle, maksimalne dnevne u Bosni dostizaće svega par stepeni iznad 0 °C. Od petka 02.12. biće malo toplije danju, za naredni vikend sa maksimalnim temperaturama između 5 i 8 u Bosni, u Hercegovini do 10 °C.
  Uz temperaturne prilike primjerenije ovom dijelu godine, ozimi usjevi će nastaviti rast i razvoj u povoljnim okolnostima. Planirani radovi na otvorenom nesmetano će se odvijati.

26/11/2022

kontakt osoba: Nedžad Voljevica
telefon: 033 276 705
mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba