Agrometeorološki pregled u proteklih 7 dana

period: 19.07.2021. – 25.07.2021. godine

Nakon osvježenja u dane vikenda, početkom protekle sedmice i dalje je preovladavalo nestabilno vrijeme u većem dijelu zemlje, a padavine su registrovane na gotovo svim mjernim mjestima. Najveće količine izmjerene su u Sanskom Mostu (34 mm), u Sarajevu, Tuzli i na Ivan-sedlu po 26 mm, na preostalim meteorološkim stanicama ispod 20 mm, a najmanje količine registrovane su u Mostaru, svega 0,4 mm.
Srednje dnevne temperature postepeno su rasle i drugog dana vikenda posvuda dostigle maksimalne vrijednosti. Na Ivan-sedlu je srednja dnevna temperature zraka dostigla 22,5 °C, u Sanskom Mostu 24,6 °C, a na preostalim meteorološkim stanicama, sa izuzetkom Bjelašnice, ove vrijednosti su također bile natprosječno visoke, posvuda iznad 25 °C. Maksimalna je registrovana u Mostaru i iznosila je 29,7 °C.
Sličan trend imale su i maksimalne dnevne temperature zraka koje su dosegle od maksimalnih 28,8 °C na Ivan-sedlu, do 37,8 °C u Mostaru, što je apsolutni maksimum za proteklu sedmicu, izmjeren na meteorološkim stanicama u mreži FHMZ-a.
Minimalne temperature zraka na visini od 2 m, u Mostaru se nisu spustile ispod 20 °C, jedino u Bugojnu i na Ivan-sedlu izmjereno je ispod 10 °C, odnosno minimalnih 9,4 °C. Pri tlu je, kao što je uobičajeno, bilo malo hladnije, u Bugojnu je izmjereno minimalnih 7,6 °C, u Mostaru se ova vrijednost spustila do 18,4 °C.
Preovladavale su povoljne prilike za radove na otvorenom, a prispjele padavine djelimično su popravile vodni bilans zemljišta i omogućile nastavak rasta i razvoja proljetnih kultura u boljim uvjetima.

Fotografije:
- Bjelašnica, bijela rada, cvjetanje, Amira Tucaković
- GMS Tuzla, metličenje i svilanje kukuruza, Omer Halilović

Kontakt osoba: Nedžad Voljevica
tel: +387 33 276 705, e-mail: nedzad.voljevica@fhmzbih.gov.ba