MOGUĆI EFEKTI NA ZDRAVLJE I PREPORUKE

Zdravstvene preporuke

Indeks traka daje zdravstvene preporuke koje se odnose na zdravlje i pružaju preporuke kako za opću populaciju, tako i za osjetljive skupine. Osjetljive skupine uključuju odrasle i djecu s respiratornim problemima te odrasle osobe sa kardio-vaskularnim stanjima.

Tabela Zdravstvene preporuke za različite kategorije indeksa kvalitete zraka

AQ index Generalna populacija Osjetljiva populacija
Odličan Kvaliteta zraka je dobra. Uživajte u svojim uobičajenim aktivnostima na otvorenom. Kvaliteta zraka je dobra. Uživajte u svojim uobičajenim aktivnostima na otvorenom.
Dobar Uživajte u svojim uobičajenim aktivnostima na otvorenom. Uživajte u svojim uobičajenim aktivnostima na otvorenom.
Umjeren Uživajte u svojim uobičajenim aktivnostima na otvorenom. Razmotrite smanjenje intenzivnih aktivnosti na otvorenom, ako osjetite simptome.
Zagađen Razmislite o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom ako primijetite simptome poput bolnih očiju, kašlja ili bolnog grla. Razmotrite smanjenje fizičkih aktivnosti, posebno na otvorenom, pogotovo ako osjetite simptome.
Vrlo zagađen Razmotrite smanjenje intenzivnih aktivnosti na otvorenom ako osjećate simptome poput bolnih očiju, kašlja ili bolnog grla. Smanjite fizičke aktivnosti, posebno na otvorenom, pogotovo ako osjetite simptome.
Izuzetno zagađen Smanjite fizičke aktivnosti na otvorenom Izbjegavajte fizičke aktivnosti na otvorenom