IzvjeŠtaj o praćenju suŠe

Proračun SPI

Za proračun vrijednosti SPI 1, na primjer za august 2003. godine, potrebno je imati višegodišnji niz (minimum 30 godina) mjesečnih količina padavina, te količinu padavina za august 2003. godine.

Za proračun vrijednosti SPI 3, na primjer za august 2003. godine, potrebno je imati višegodišnji niz (minimum 30 godina) mjesečnih količina padavina, te količine padavina za mjesece od juna do augusta 2003. godine.
Sumiramo mjesečne količine padavina za 6, 7 i 8 mjesec za svaku godinu iz višegodišnjeg niza, te za 2003. godinu.

Za proračun vrijednosti SPI 6, na primjer za juni 2003. godine, trebamo imati višegodišnji niz (minimum 30 godina) mjesečnih količina padavina, te količine padavina za mjesece od januara do juna 2003. godine.
Sumiramo mjesečne količine padavina za 1, 2, 3, 4, 5 i 6 mjesec za svaku godinu iz višegodišnjeg niza, te za 2003. godinu

Za proračun vrijednosti SPI 12 na isti način proračunava se 12-mjesečna količina padavina.

Operativno praćenje uslova vlažnosti pomoću Standardizovanog padavinskog indeksa (SPI) vrši se na osnovu padavina registrovanih u proteklih 30 i 60 dana. Prognoza Standardizovanog padavinskog indeksa određenog za 30 dana (SPI-1) dobivena je na osnovu osmotrenih i prognoziranih vrijednosti padavina prema modelu WRF- NMM i prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Primjer: Intenzitet i trajanje suše tokom 2003 godine

                   
klikom na grad dobićete izvještaj

LEGENDA:

 

izuzetno vlažno

 

ekstremno vlažno

 

jaka vlažnost

 

umjereno povećana vlažnost

 

normalni uslovi vlažnosti

 

normalni uslovi vlažnosti

 

sušno

 

umjerena suša

 

jaka suša

 

ekstremna suša

 

izuzetna suša